Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Τι σημαίνει να είσαι αυθεντικός - Osho




Όσσο, τι σημαίνει να είσαι αυθεντικός; Ποια είναι η φύση και ο τρόπος ζωής του αυθεντικού ανθρώπου;
Αυθεντικός είναι εκείνος που έχει ξεφύγει από την προσωπικότητα του. Υπάρχουν δύο λέξεις: Προσωπικότητα και Ατομικότητα.
Η προσωπικότητα είναι η ψεύτικη ταυτότητα, που σου δίνεται από την κοινωνία. Και η ατομικότητα είναι αυτό που η φύση σου έχει δώσει. Η ατομικότητα είναι υπαρξιακή. Η προσωπικότητα... είναι κοινωνική.
Σε κανονικές συνθήκες, ο καθένας ζει ως προσωπικότητα. Γι’ αυτό και η ζωή δεν είναι αυθεντική. Είναι ψεύτικη, είναι παραπλανητική, είναι υποκριτική. Ο άνθρωπος όχι μόνο κοροϊδεύει τους άλλους, αλλά κοροϊδεύει και τον ίδιο του τον εαυτό. Κοροϊδεύει τους άλλους και κοροϊδεύει και τον εαυτό του.
Η λέξη προσωπικότητα προέρχεται από το ελληνικό θέατρο. Στο ελληνικό θέατρο, όλοι οι ηθοποιοί φορούν προσωπεία, μάσκες. Δεν μπορείς να καταλάβεις ποιος είναι ο ηθοποιός, βλέπεις μόνο ένα προσωπείο και ακούς τη φωνή του ηθοποιού που βγαίνει μέσα από αυτό.
Στα λατινικά η λέξη προσωπείο ονομάζεται περσόνα. Η λέξη περσόνα σημαίνει ήχος, ήχος που βγαίνει από μια μάσκα. Δε μπορείς να διακρίνεις ποιο είναι το αληθινό πρόσωπο.
Με τον καιρό, έχουμε ξεχάσει την καταγωγή της λέξης «προσωπικότητα».
Παρατήρησε όμως τον εαυτό σου και θα εκπλαγείς: όλα όσα είσαι είναι δανεισμένα. Όλες οι σκέψεις σου είναι δανεισμένες. Νιώθεις αβεβαιότητα, ακόμη και για τα συναισθήματα σου.
Διάφοροι άνθρωποι μου στέλνουν γράμματα και μου λένε: «Νομίζω πως είμαι ερωτευμένος.» Θαυμάσια… Δεν μπορούν να εμπιστευτούν ούτε το συναίσθημα τους. Νομίζουν!
Η προσωπικότητα σου σε περιβάλει από παντού και η ατομικότητα σου γίνεται κάτι σχεδόν κρυμμένο. Ποτέ δεν της επιτρέπεις να ζήσει – επειδή η κοινωνία δεν θέλει να ζήσεις ελεύθερα σύμφωνα με τις επιταγές της φύσης σου. Η κοινωνία θέλει να ζεις με τον τρόπο που εκείνη βρίσκει χρήσιμο.
Η προσωπικότητα είναι πολύ χρήσιμη. Ποτέ δεν εξεγείρεται, είναι πάντοτε σκλάβα. Δεν έχει τα κότσια να πει όχι. Ξέρει μόνο να λέει «μάλιστα κύριε.» Ακόμη και σε στιγμές που η εσώτατη ύπαρξή σου λέει όχι, η προσωπικότητα σου εξακολουθεί να λέει «μάλιστα κύριε.»
Ζεις μια ζωή μοιρασμένη, διχασμένη. Η κοινωνία υποστηρίζει την προσωπικότητα σου, γι’ αυτό και η προσωπικότητα έχει γίνει πολύ ισχυρή. Δεν υπάρχει όμως κανένας που να υποστηρίζει την ατομικότητα σου. Γι’ αυτό και η ατομικότητα – που είναι η φύση σου, που είναι η αληθινή σου δύναμη, που είναι η αυθεντική σου ύπαρξη – παραμένει στο σκοτάδι, καταπιεσμένη.
Με ρωτάς: ποιος είναι ο αυθεντικός άνθρωπος;
Αυθεντικός άνθρωπος είναι ο άνθρωπος με το εξεγερμένο πνεύμα. Εξεγείρεται εναντίον της δικής του προσωπικότητας, όποιο και να’ ναι το κόστος. Δεν είναι προδιατεθειμένος να συμβιβαστεί σε ότι αφορά την ελευθερία του. Του είναι προτιμότερο να πεθάνει παρά να σκλαβωθεί.
Όλη μου η διδασκαλία στοχεύει στο να φέρει την αυθεντική ύπαρξη στην επιφάνεια, από τις κρυμμένες, σκοτεινές γωνιές όπου την έχεις σπρώξει.
Osho


Το κείμενο είναι παρμένο από τo facebook του "Επτά ομόκεντροι κύκλοι αυτογνωσίας"

7 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

πολυ καλο το κειμενο!!!!
περασα να αφησω μια καλησπερα και να ευχηθω καλη εβδομαδα απο αυριο.

stivio είπε...

Ειναι αληθεια οτι το μικρο παιδι που εχουμε μεσα μας ειναι η αγνη εκδηλωση της υπαρξης μας που ζητα την ελευθερια να παρουσιαστει για να πει
την αληθεια μας.Ο γονιος το εχει
φυλακισμενο μεσα στα πρεπει..
Ας σκεφθουμε τροπους να το ελευτερωσουμε...

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

@Γεια σου Σκρουτζάκο σε ευχαριστώ!και σε σένα να κυλήσει όμορφα η εβδομάδα σου!

@Καλησπέρα!Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου γιατί αργότερα αυτά τα παιδιά θα γίνουν οι ενήλικες υποταγμένοι άνθρωποι οι"καθώς πρέπει" μέσα σε καλούπια,που δεν είναι άτομα αλλά πρόσωπα,μια μάσκα κι όχι ο εαυτός τους.Δυστυχώς μεγαλώνουμε παιδιά με την ιδέα ότι είναι κτήμα μας,όπως έγινε και με εμάς και τους γονείς μας...
Ας γίνουμε πιο συνειδητοί άνθρωποι για να γίνουμε και καλύτεροι γονείς να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος.Ο εαυτός δεν χάνεται απλά είναι "σκεπασμένος"κάτω από όλα τα προσωπεία που χρησιμοποιούμε.
Κουβαλάμε "πολλά σκουπίδια" μέσα μας,άχρηστες πεποιθήσεις,ενοχές.
Αν θέλει ο άνθρωπος αλλάζει σε μεγάλο βαθμό!
Και έτσι έρχεται και η ωριμότητα καιη ελευθερία,όταν ο άνθρωπος είναι ο εαυτός του!

η Γοργονα mare mare είπε...

Πολύ καλό Ψυχή μου!!
Το μικρό παιδάκι μέσα μας θα υπάρχει πάντα!!Είναι η φωνή που ακούμε, τα "θέλω" μας, οι καλές κ αγνές σκέψεις μας αλλά κι αυθόρμητη συμπεριφορά μας.Γι΄αυτό έχουμε αντιφάσεις Η "λογική"(ενήλικος) μας λέει άλλα και η "ψυχή"(παιδί)μας σπρώχνει σε αυτό που πρέπει να κάνουμε.
Τα παιδιά δεν υπακούουν γιατί μέσα κι έξω είναι"ψυχή"

Κάτι σαν εσένα..Ψυχούλα μου!!

Φιλάκια!!

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Γεια σου Μαρία μου!Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Να είσαι καλά κορίτσι μου σας έχω πεθυμήσει πολύ!
Γ@μω την κρίση,δεν μπορούμε να κάνουμε μια εκδρομή!
Να ερχόμασταν να σας βλέπαμε.

Δια Βίου Ανέλιξη ΚοινΣΕπ είπε...

Το να ζει κανείς ως προσωπικότητα δε σημαίνει απαραίτητα ότι φοράς διαρκώς μια ψεύτικη μάσκα και δεν είσαι αυθεντικός.
Αυτό εξαρτάται από τις επιλογές του καθένα

Κείμενο που προβληματίζει, αλλά με κάποιες υπερβολές

Καλημέρα

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Γεια σου Βάσω,άργησα να δω το μηνυμα σου,ναι έχεις δίκιο,είναι κάπως απόλυτο ως κείμενο, σε κάποια πράγματα είμαστε πιο αληθινοί και καπου αλλού μπορεί να παίζουμε και τους ρόλους μας.
Ας μπορούμε με περισσότερη συνειδητότητα να είμαστε όλο και πιο πολύ ο εαυτός μας.