Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η σχολή των Θεών





Το βιβλίο αυτό είναι ένας χάρτης ένα σχέδιο διαφυγής.
Διδάσκει τη διαδρομή που ακολούθησε ένας καθημερινός άνθρωπος για να ξεφύγει από την υπνωτική υποβολή του κόσμου, από την μεμψίμοιρη και όλο κατηγορίες περιγραφή της ύπαρξης, να αποδράσει από την πορεία μιας ήδη προδιαγεγραμμένης μοίρας.
Πετώντας όλη τη σαβούρα: Πεποιθήσεις, φόβους, αρνητικά συναισθήματα, σκουριασμένες ιδέες. Να κάνει την υπέρβαση νικώντας τον ίδιο τον εαυτό του, αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας την πιο σκοτεινή πλευρά του εαυτού του. Όλα όσα αποκρίνουν τον άνθρωπο από την θεϊκή του υπόσταση.
Στην επιστροφή του στην ουσία των πραγμάτων, στην γνησιότητα, στην αγάπη όπου ο θάνατος και ο χρόνος δεν υπάρχουν.
Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία της  αναγέννησης ενός καθημερινού ανθρώπου επιτομή μιας ανθρωπότητας σε παρακμή, ηττημένης.
Το ταξίδι της επιστροφής στην ύπαρξη, είναι μια νέα διέξοδος στην αναζήτηση της χαμένης ακεραιότητας.
Πρωταρχική προϋπόθεση για να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι είναι η συνειδητοποίηση της δικής μας κατάστασης ως κατάσταση σκλαβιάς.
Η πρωταρχική αιτία όλων των προβλημάτων του κόσμου από την ενδημική φτώχεια ολόκληρων περιοχών του πλανήτη μέχρι την εγκληματικότητα και τους πολέμους, είναι ότι η ανθρωπότητα σκέφτεται και συναισθάνεται με τρόπο αρνητικό. Τα αρνητικά συναισθήματα κυριαρχούν στον κόσμο που γνωρίζουμε.
Είναι πλασματικά κι όμως καταλαμβάνουν κάθε γωνιά της ζωής μας.
Για να αλλάξει η μοίρα του ανθρώπου χρειάζεται να αλλάξει η ψυχολογία του, το σύστημα των πεποιθήσεων του και τα πιστεύω του.
Χρειάζεται να ξεριζωθεί από τα βάθη της μια τυραννική και αντιμαχόμενη και θανάσιμη νοοτροπία.
Όλα αυτά που βλέπουμε, αγγίζουμε, βιώνουμε, αισθανόμαστε είναι η πραγματικότητα σε όλη της την πολυμορφία, δεν είναι τίποτα άλλο από την προβολή ενός αόρατου σύμπαντος που υπάρχει πάνω από τον κόσμο μας και είναι η αληθινή του αιτία. Όλες μας οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι φαντασιώσεις μας είναι όλα ορατά.  
Οι ελπίδες μας, οι φιλοδοξίες μας, τα μυστικά μας, οι φόβοι μας κι όλα μας τα προαισθήματα, οι έλξεις, οι επιθυμίες, οι αντιπάθειες, οι αγάπες, τα μίση, ανήκουν στον ανεπαίσθητο, αμυδρό αλλά πραγματικό κόσμο του Είναι.
Αλλάζοντας το Είναι μας αλλάζουμε την πραγματικότητα μας, αλλάζουμε τον κόσμο μέσα από την ισχυρότητα της σκέψης.
Κανένα γεγονός δεν μπορεί να συμβεί εξωτερικά στον άνθρωπο χωρίς την, έστω και ασυνείδητη συγκατάθεση του.
Τίποτα δεν μπορεί να τύχει, χωρίς να περάσει μέσα από την ψυχολογία του.
Το πεπρωμένο του ανθρώπου είναι ο καθρέπτης του εσωτερικού του κόσμου, του Είναι του.   
Δεν είναι η εξωτερικές συνθήκες που δημιουργούν το πεπρωμένο του ανθρώπου αλλά ο άνθρωπος δημιουργεί  το πεπρωμένο του.
Η ευτυχία, ο πλούτος, η γνώση, η θέληση, η αγάπη δεν μπορούν να ανακτηθούν από έξω, δεν μπορούν να δοθούν αλλά μονάχα να εν-θυμηθούν.
Είναι αναφαίρετα αγαθά της ύπαρξης, επομένως φυσική κληρονομιά κάθε ανθρώπου.
Καμία πολιτική, θρησκεία, ή φιλοσοφικό σύστημα δεν μπορεί να μετατρέψει την κοινωνία από έξω προς τα μέσα. Μονάχα μια προσωπική επανάσταση, μια ψυχολογική αναγέννηση, μια θεραπεία του Είναι, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από κύτταρο σε κύτταρο, θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε μια παγκόσμια ευημερία, σε μια κοινωνία πιο ευφυή, πιο αληθινή, πιο ευτυχισμένη.

  




Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Το νόημα της ζωής- Βίκτορ Φρανκλ







Κάθε Τρίτη μετά την ομάδα  κάνω μια βόλτα στα μαγαζιά της Χαλκίδας και συνήθως ο δρόμος μου με οδηγεί σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο όπου συνήθως μπαίνω για να «βάλω στο μάτι» τι βιβλία θα διαβάσω. Αγοράζω κάποιο και όλο και έχω κάποιο άλλο στα υπ΄όψιν.
Είναι και το οικονομικό πρόβλημα βλέπετε που έχουμε περιορίσει τι αγοράζουμε. Αλλά δεν μπορώ  χωρίς κάποιο  βιβλίο!
Έτσι λοιπόν στα χέρια μου έπεσε το βιβλίο του Β. Φράνκλ «Το νόημα της ζωής» που το γνώριζα από καιρό αλλά δεν είχα επιλέξει να το διαβάσω.
Το βρήκα συγκλονιστικό, πως ο άνθρωπος έχει τη δύναμη να αντέξει τα πάντα ακόμα και τα πιο φρικαλέα, όπως ο συγγραφέας κατά τον εγκλεισμό του για τρία χρόνια σε τέσσερα διαφορετικά στρατόπεδα  συγκέντρωσης απογυμνωμένος από κάθε τι που τον συνέδεε με τη ζωή μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσής του. Η απώλεια όλων των αγαπημένων του προσώπων από τους Ναζί, και η δύναμη του να συνεχίσει τη ζωή του, να δημιουργήσει τη σχολή της Λογοθεραπείας , της «Τρίτης Σχολής Ψυχοθεραπείας της Βιέννης» και να δώσει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο.
Μέσα στο βιβλίο του συχνά αναφέρεται τα λόγια του Νίτσε:
«Όποιος έχει ένα γιατί να ζήσει  μπορεί να αντέξει το κάθε πως.»
Αν ο άνθρωπος έχει ένα νόημα για να ζει μπορεί να υπομένει τα πάντα.
Το νόημα γεμίζει την ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από την επιδίωξη της πραγμάτωσης τριών κατηγοριών αξιών:
1. Δημιουργικότητας: Αφοσίωση σε προσωπικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα στην εργασία.
2. Εμπειρίας: Αγάπη και τέχνη.
3. Προσωπικής στάσης: Θετική και δημιουργική αντιμετώπιση της αναπόφευκτης οδύνης.
Ο Β. Φράνκλ υποστηρίζει ότι : Δυνάμεις πέρα από τον έλεγχο σου μπορούν να σου πάρουν όλα όσα έχεις εκτός από ένα, την ελευθερία σου να επιλέξεις πως θα αντιδράσεις στην κατάσταση. Δεν μπορείς να ελέγχεις τι συμβαίνει στη ζωή σου αλλά πάντα μπορείς να ελέγχεις τι θα αισθανθείς και τι θα κάνεις σχετικά με αυτό που σου συμβαίνει.
Έτσι ποτέ δεν μένουμε δίχως τίποτα εφόσον διατηρούμε την ελευθερία να επιλέξουμε πως θα αντιδράσουμε.

"Τότε άδραξα το νόημα του μεγάλου μυστικού που έχουν να μεταδώσουν η ανθρώπινη ποίηση ,η ανθρώπινη σκέψη και πίστη:
Η σωτηρία του ανθρώπου  είναι μέσα από την αγάπη και μέσα στην αγάπη.
Κατάλαβα πως ένας άνθρωπος που δεν του έχει απομείνει τίποτα στον κόσμο  μπορεί και πάλι να αισθανθεί ευδαιμονία έστω κι αν μονάχα για μια σύντομη στιγμή καθώς συλλογίζεται τους αγαπημένους του.
Το μυαλό μου ήταν γαντζωμένο στην εικόνα της γυναίκας μου.
Μια εικόνα διέτρεξε το νου μου: Δεν ήξερα αν ήταν ακόμα ζωντανή.
Ήξερα ένα πράγμα μονάχα – το οποίο έχω μάθει πολύ καλά τώρα πια.
Η αγάπη πάει πολύ πιο πέρα από την σωματική υπόσταση του αγαπημένου προσώπου. Βρίσκει βαθύτερο νόημα στην πνευματική του οντότητα και στον εσώτερο εαυτό του. Το εάν είναι ή όχι πράγματι παρών το εάν είναι ή όχι ακόμα ζωντανός παύει με κάποιον τρόπο να είναι σημαντικό.
…τίποτα δεν μπορούσε να αγγίξει τη δύναμη της αγάπης μου, τις σκέψεις μου και την εικόνα της αγαπημένης μου."