Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Μια μεγάλη καρδιά γεμίζει με ελάχιστα



"Κάποιο απομεσήμερο Κυριακής έστειλα σε αρκετούς φίλους μήνυμα στο κινητό με κάποιες «λέξεις – σκοπούς» που διάβαζα στο βιβλίο του Αργεντινού ψυχοθεραπευτή Χόρχε Μπουκάι και τους ρωτούσα:
Από τις παρακάτω «λέξεις- σκοπούς» ποια θεωρείς πιο σπουδαία:
Αυτοπραγμάτωση, άνοδος, ευτυχία, επιτυχία, φώτιση, συνειδητοποίηση, κορυφή, ειρήνη.
Σχεδόν όλοι μου απάντησαν φώτιση! Μονάχα μια φίλη από τους πιο ειλικρινείς ανθρώπους γύρω μου, μεγαλωμένη σε χώρους ας πούμε «υλισμού» και «ορθολογισμού» είπε την λέξη: Συνειδητοποίηση.
Και τότε συνειδητοποίησα και εγώ καθαρότερα εκείνο που χρόνια προσπαθώ να αποσαφηνίσω. Τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στη ψυχολογία και την πνευματική, τη θρησκευτική οδό ίασης.
Η επιστημονική ψυχοθεραπεία στοχεύει, καμιά φορά με εξαιρετικά αποτελέσματα, να ωριμάσει τον άνθρωπο με την συνειδητοποίηση, όμως ο άνθρωπος, και ο πιο συνειδητοποιημένος, και μάλιστα περισσότερο αυτός, δε χορταίνει με τούτο, με τη συναίσθηση που αντλεί μόνος του, μέσα του. Τούτο το «μόνος» του σαν να του φαίνεται επίφοβο και φτωχό.
Αναζητάει τη φώτιση, την αντίληψη που όχι μόνο αντλείται έσωθεν αλλά και χαρίζεται από Αλλού, μια και αποδέχεται δια της γνήσιας συνειδητοποίησης, ακόμα και στο ντιβάνι της ψυχανάλυσης, ότι τα όρια του μόνα τους, είναι ευρύτατα αλλά και πεπερασμένα.
Η δύναμη του, στο ύψιστο στάδιό της θα μαλακώσει σε αδυναμία εκουσίως και θα απλώσει το χέρι για βοήθεια, όπως εκείνο το χέρι του Αδάμ στην εξαίσια νωπογραφία της Δημιουργίας του Μικελάντζελο."

Από το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη "Μια μεγάλη καρδιά γεμίζει με ελάχιστα"

14 σχόλια:

Πλώρη είπε...

Μια γλύκα ανάρτηση...

Pure Honesty είπε...

Γλυκιά μου Ειρήνη... εσύ τι θα απάνταγες σε αυτό το μήνυμα;

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

@Γεια σου αγόρι μου,χάρηκα που μιλήσαμε χτες, έστω και για λίγο.
Σ'αγαπώ πολύ!

@ Γεια σου Κέλλυ μου,θα απαντούσα τα εξής,
Θα επέλεγα τη συνειδητοποίηση,γιατί αυτή σε οδηγεί σε όλες τις άλλες λέξεις-σκοπούς.Αν δεν συνδέσεις το νου με την καρδιά,αν δεν συνειδητοποιήσεις ποιος είσαι γκρεμίζοντας κομμάτια του εγωισμού σου και ανακαλύπτοντας τον εαυτό σου,δεν ανακαλύπτεις και το Θεό.
Η θρησκευτικότητα βιώνεται μόνο με την εσωστρέφεια, βαθιά μέσα μας,μόνο με τα μάτια και τα αυτιά της ψυχής βιώνεις την αγάπη του Θεού.¨Ενας άνθρωπος που ψάχνει το Θεό έξω από αυτόν ποτέ δεν θα τον βιώσει πραγματικά.
Αυτό που μου έμαθε η ψυχοθεραπεία ήταν η συνειδητότητα,μέσα από αυτήν έμαθα να παίρνω την ευθύνη για τον εαυτό μου,κι έτσι αποκατάστησα τη σχέση μου με τον Θεό,γιατί ως δημιούργημα του έχουμε τέραστια δύναμη και ο Θεός μας αφήνει ελεύθερους να επιλέγουμε πως θα πορευτούμε στη ζωή.Ήταν η ψυχοθεραπεία,ήταν και τα βιώματα όλο έχουν το ρόλο τους.
Πιστεύω ότι εαυτός και θεός είναι αλληλένδετα,συνεπάγεται το ένα το άλλο.
Όσο πιστεύεις στον εαυτό σου,πιστεύεις και στο Θεό,και όσο πιστεύεις στο Θεό,δυναμώνει και η πίστη στον εαυτό σου.
Η Βαμβουνάκη βάζει όρια στη δύναμη της ψυχοθεραπείας και θα συμφωνήσω εν μέρει,γιατί αν δεν καίγεται η ψυχή σου να αλλάξεις,αν δεν υπάρχει θέληση,κανείς δεν μπορεί να σε σώσει ούτε ο Θεός ο ίδιος.
Θα διαφωνήσω μαζί της ότι δεν σώζεσαι μέσα από την θρησκεία, αλλά από την πνευματικότητα,την θρησκευτικότητα.Γιατί δεν θέλω να βάζω τα πράγματα σε καλούπια.
Η πνευματικότητα είναι υπόστασή μας,που μας οδηγεί στο Θεό.
Η συνειδητότητα οδηγεί στη φώτιση μέσα από τη θέληση,την πίστη,την πνευματικότητα,για μένα όλα είναι ένα και υπάρχουν μέσα στον εαυτό μας.Όλα είναι ένα!Τα όρια μας είναι ευρύτατα και πολλές φορές αυτό μας τρομάζει,αλλά και πεπερασμένα λόγω του θανάτου,αλλά πιστεύω ότι η ψυχή ποτέ δεν χάνεται,αλλά υπάρχει συνέχεια...μια άλλη ζωή μετά!

Σε σκέφτομαι πολύ και περιμένω με πολύ χαρά να επιστρέψεις!

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Ξέχασα να διευκρινήσω,πεπερασμένα λόγω θανάτου χάνοντας την υλική μας υπόσταση.
Μεγάλο θέμα έβαλα και ανεξάντλητο, περιμένω τις απόψεις σας!

logia είπε...

την καλησπέρα μου
με χαμόγελα

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Γεια σου κοπέλα μου,να είσαι καλά!

Thalassenia είπε...

Όταν υπάρχει συνειδητοποίηση όλα αποκτούν αξία.

Φιλιά θαλασσένια.

Pure Honesty είπε...

Ειρήνη μου οι απόψεις μου διαφέρουν σε μερικά μόνο σημεία.
Καταρχήν πρέπει να συμφωνήσω μαζί σου στο ότι τον Θεό τον βιώνεις βαθιά στην ψυχή σου. Εκεί νιώθεις την αγάπη Του και την γλυκύτητα Του. Δεν θα έλεγα όμως πως βιώνεται με εσωστρέφεια. Η θρησκεία μας είναι μια "ομαδική", αν μου επιτρέπεται να πω, θρησκεία... με αδελφούς και αδελφές όλον τον κόσμο και με έναν, μοναδικό και ίδιο Πατέρα. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι ψαλμοί και οι προσευχές μας αφορούν ημάς, τα περί ημών και ημίν.
Θεωρώ επίσης με το φτωχό μου μυαλό πως όσο περισσότερο πιστεύεις στο Θεό, δεν είναι η πίστη στον εαυτό σου που όλο δυναμώνει αλλά η εμπιστοσύνη στα χέρια Του. Συμφωνώ μαζί σου πως υπάρχουν όρια στην ψυχοθεραπεία και πως αν δεν θες να αλλάξεις δεν αλλάζεις αλλά από την άλλη πιστεύω πως σώζεσαι μέσα από την πνευματικότητα, την θρησκευτικότητα και κατά συνέπεια μέσα από την θρησκεία. Γιατί κακά τα ψέματα, αν δεν υπάρχουν και μερικά καλούπια και ο καθένας ερμηνεύει ό,τι θέλει, όπως θέλει, τότε θα γίνει το μπάτε σκύλοι αλέστε! Τα όρια μας είναι ευρύτατα όπως λες και εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να μπει το καλούπι γιατί δεν γίνεται να είναι όλα συγχυσμένα μέσα μας αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρα! Η φώτιση δεν έρχεται από την συνειδητότητα αλλά από την Χάρη του Θεού. Η συνειδητότητα ίσως σε βοηθήσει να το καταλάβεις αυτό...
Εγώ από όλες αυτές τις λέξεις-σκοπούς θα διάλεγα την ειρήνη... όχι την ειρήνη που μας μάθαιναν μικρά, την απουσία πολέμου, αλλά την πνευματική ειρήνη της καρδιάς. Χωρίς αυτήν ούτε να αναπαυθείς μπορείς, ούτε να ισορροπήσεις, ούτε να προοδεύσεις.
Μεγάλο θέμα έβαλες γλυκιά μου Ειρήνη... Θέλει καφέ και κουβεντούλα στο όμορφο μπαλκόνι σου!
Κι εγώ ανυπομονώ να σε δω!!

(Συγχώρα με αν έγραψα πολλά!)

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

@Καλημέρα Θαλασσένια μου!Μόνο τότε ζεις ουσιαστικά,αλλιώς απλά υπάρχεις.
Φιλάκια!

@Γεια σου Κέλλυ μου,χαίρομαι που μου απάντησες,δεν με κούρασες καθόλου!Ο καθένας βιώνει το κάθε τι διαφορετικά και αυτό είναι σεβαστό.Σε περιμένω να τα πούμε, γιατί μου αρέσει πολύ η συντροφιά σου.Φιλάκια!

Όσο για την εσωστρέφεια επειδή είναι μια παρεξηγημένη λέξη,θα κάνω μια ανάρτηση σύντομα για την σημασία της.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Ειρήνη μου,
είναι αγαπημένη η Βαμβουνάκη.
Το πιο αγαπημένο μου μέχρι στιγμής δικό της είναι το: "ο παλιάτσος και η άνιμα"
Κορυφαίο!

Σε φιλώ
Καλό ξημέρωμα

RedHat είπε...

καλημέρα Ειρήνη.....
πολυ ωραία η ανάρτηση σου και πραγματικά έβαλες μεγάλο θέμα, ανεξάντλητο.
Στην ερώτηση που έβαλες θα απαντούσα ειρήνη,με την ίδια σημασία που ανέφερε και η pure honesty.Εχοντας κάνει κι εγω ψυχοθεραπεία, βίωσα τα ευεργετικά της αποτελέσματα επειδή το ήθελα, επειδη πίστεψα οτι θα έχω, ειδάλως πιστεύω οτι δεν γινόταν τίποτα.Πιστεύω οτι δυναμώνεις και ΄΄ σώζεσαι΄΄ μέσα απο την πνευματικότητα και την θρησκευτικότητα οπως αναφέρει η κέλυ αλλα οχι κατα συνέπεια μέσα απο την θρησκεία.Δεν πιστεύω οτι ειναι απαραίτητα ταυτόσημες εννοιες.

να έχεις μια όμορφη μέρα

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

@Γεια σου Ρεγγίνα μου,μου αρέσει η Βαμβουνάκη και σχεδόν έχω διαβάσει όλα τα βιβλία της,το αγαπημένο μου είναι:"Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης"

Φιλάκια!να είσαι καλά!

@Σε ευχαριστώ πολύ Red Hat!
Θέμα λεπτό και πολύ προσωπικό.
Θα συμφωνήσω μαζί σου είναι θέμα μεγάλης θέλησης η θεραπεία.
Όπως και θα συμφωνήσω ότι δεν είναι ταυτόσημες έννοιες η θρησκευτικότητα και η θρησκεία.
Έχω δει πολλούς ανθρώπους να είναι μέσα στη θρησκεία αλλά να μην έχουν καμμία σχέση με τη θρησκευτικότητα όπως επίσης και το αντίστροφο.
Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα!
Φιλάκια!

Pure Honesty είπε...

Ειρήνη μου και redhat καλησπέρα!
Αν το καλοσκεφτούμε θα δούμε πως δεν γίνεται να υπάρχει μια θρησκεία που να μην εμπεριέχει θρησκευτικότητα όπως και αν η θρησκευτικότητα δεν βρίσκεται μέσα σε μια θρησκεία είναι απλά ένας διαλογισμός! Σκεφτείτε την πολιτική και το πολίτευμα. Δεν είναι ταυτόσημες (δηλαδή συνώνυμες) έννοιες αλλά συγκλίνουσες προς το ίδιο αποτέλεσμα.
Όσο για τους ανθρώπους που κυκλοφορούν μέσα στην θρησκεία - που προφανώς εννοείς εκκλησία, τελείως διαφορετικό κομμάτι δηλαδή- ήθελα απλά να πω, πως είπες μόνη σου την μαγική λέξη... είναι άνθρωποι Ειρήνη μου, με ελαττώματα, αμαρτίες και πάθη! Αυτό δεν σημαίνει πως απορρίπτουμε τον χώρο όλο επειδή κάποιοι ανάξιοι βρίσκονται μέσα! Είναι σαν να λες πως δεν πας ποτε στο νοσοκομειο γιατί υπάρχουν μερικοί ανίκανοι γιατροι, ή δεν στέλνεις το παιδί σου στο σχολείο επειδή υπάρχουν και αδαείς καθηγητές.

(Απολογούμαι ξανά αν σας κούρασα!)

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Καλημέρα Κέλλυ!Δεν χρειάζεται να απολογείσαι και δεν με κούρασες.
Μου αρέσει η συζήτηση μαζί σου τι κι αν σκεφτόμαστε διαφορετικά.
Τα διαφορετικά "πιστεύω" δεν είναι εμπόδιο να επικοινωνήσουν οι άνθρωποι.