Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Με απλή εξέταση αίματος εντοπίζουν τον καρκίνο


Άρθρο από το Hellenic Business (http://www.hbnews.gr/)
Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίζει τον καρκίνο πριν καν δημιουργηθεί ανιχνεύσιμος όγκος, ανακοίνωσαν χθες βρετανοί επιστήμονες. Η εξέταση, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται στη Βρετανία στις αρχές του επόμενου χρόνου, θεωρείται ότι θα αποτελέσει τομή στη διάγνωση του καρκίνου.
Σωτήρια αποδεικνύεται η εξέταση αίματος που αρχικά δημιουργήθηκε για να εντοπίζει τον καρκίνο των πνευμόνων, αφού θα διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση και θα αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης
Η εξέταση αυτή είναι η πρώτη που εντοπίζει με ακρίβεια τα μηνύματα που εκπέμπει το ανοσοποιητικό σύστημα όταν σε κάποιο σημείο του οργανισμού αρχίζει να δημιουργείται καρκίνος. Οι έρευνες δείχνουν ότι τέτοιου είδους σήματα είναι δυνατόν να εντοπιστούν έως και πέντε χρόνια πριν ανιχνευθεί ο όγκος, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μπορούν να παρεμβαίνουν γρηγορότερα για τη θεραπεία.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν για την εξέταση, η οποία αρχικά δημιουργήθηκε για να εντοπίζει τον καρκίνο των πνευμόνων, ότι θα διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση και θα αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης. Ο εντοπισμός καρκίνου στους πνεύμονες, το πάγκρεας και τον οισοφάγο, συχνά γίνεται καθυστερημένα, δίνοντας στους ασθενείς λίγες πιθανότητες ίασης.
Οι πρώτες δοκιμές της νέας εξέτασης που ονομάζεται Εarly CDΤ-Lung και αποτελεί προϊόν 15ετούς εργασίας ερευνητών στα Πανεπιστήμια του Νότιγχαμ και του Κάνσας, πραγματοποιήθηκαν σε 8.000 ασθενείς.
Τα συμπτώματα (η πιο συχνή αιτία για την οποία καταφεύγουμε στον γιατρό) εμφανίζονται τις περισσότερες φορές αφού ο καρκίνος έχει αναπτυχθεί κατά τα 2/3-στην περίπτωση του καρκίνου των πνευμόνων ο όγκος μπορεί να έχει ήδη το μέγεθος μιας μπάλας του τένις. Σήμερα, με τις υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους, δεν ανακαλύπτουμε τον καρκίνο παρά αφού τα καρκινικά κύτταρα έχουν ήδη διαιρεθεί 20 φορές- ο θάνατος συνήθως επέρχεται έπειτα από τις 40.
Η διαδικασίαΚατά την εξέταση, αναλύεται το αίμα του ασθενούς για να καταγραφούν οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε μοριακό επίπεδο, έπειτα από την έναρξη της καρκινογένεσης. Τα καρκινικά κύτταρα παράγουν μικρές ποσότητες αντιγόνων (πρωτεϊνικά μόρια), η εμφάνιση των οποίων προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη δραστηριότητα των αυτοαντισωμάτων που παράγονται και εντοπίζουν ποιος συνδυασμός αντιγόνων δείχνει την παρουσία κάποιας συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Οι επιστήμονες μπορούν πλέον να εντοπίσουν αυτή τη μοριακή αντίδραση χρησιμοποιώντας μόλις 10 ml από το αίμα του ασθενούς.«Αρχίζουμε να κατανοούμε την καρκινογένεση με νέο τρόπο»
Για τηνώρα η εξέταση εντοπίζει τον καρκίνο των πνευμόνων, αλλά ήδη οι ερευνητές εργάζονται πάνω σε εξέταση για τον καρκίνο του στήθους. Προβλέπουν πάντως ότι θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπίζουν το 90% των περιπτώσεων καρκίνου. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή της εξέτασης επινοήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και την εταιρεία ιατρικής έρευνας Οncimmune.
«Αρχίζουμε να κατανοούμε την καρκινογένεση με έναν νέο τρόπο» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Τζον Ρόμπερτσον. «Παρατηρούμε ποιες πρωτεΐνες πηγαίνουν σε “λάθος κατεύθυνση” και πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι λες και το σώμα μας φωνάζει “έχω καρκίνο” πολύ πριν εντοπίσουμε έναν όγκο».
Τα Νέα

10 σχόλια:

delta είπε...

Χρησιμότατες οι πληροφορίες Ειρήνη. Η επιστήμη προχωράει, βελτιώνεται, ανεβαίνει, όπως, έχω την αίσθηση ότι ανεβαίνει και η πνευματικότητα. Αρχίζει η ύλη σιγά σιγά να γίνεται δυσβάστακτα βαριά για όλους μας.

Καλή μέρα να έχεις

Φώτης είπε...

Γεια σου, Ειρήνη μου!

Πολύ ελπιδοφόρα τα νέα σου!
Μακάρι να προχωρήσει η επιστημονική έρευνα και να σωθούν μερικές ζωές!
Έτσι κι αλλιώς, το θέμα μάς αγγίζει όλους, αφού κάθε οικογένεια έχει ένα δύο περιστατικά κοντινού ή μακρινού προσώπου με καρκίνο.

Καλό μεσημέρι!

(Δημήτρη, τώρα βλέπω την ώρα του σχολίου σου! Γιατί δεν κοιμάσαι τις νύχτες, ρε "βρυκόλακα της Ροδόπης";;;...)

Πολλά φιλιά!

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

@Γεια σου Δημήτρη,χάρηκα πολύ όταν άκουσα αυτή την είδηση!όχι μόνο για τον εαυτό μου αλλά και για τόσους πολλούς συνανθρώπους μας.
Ο καρκίνος δεν θα είναι μια αρρώστια που θα μας τρομάζει,αλλά ένα χρόνιο νόσημα που θα θεραπεύεται.
Κι εγώ πιστεύω ότι ανέβαινει η συνειδητότητα του κόσμου,ειδικά από το 2012 και μετά πιστεύω ότι θα αλλάξουν πάρα πολλά...
καιρός ήταν,γιατί τόσα χρόνια αφεθήκαμε στον υλισμό και ξεχάσαμε το πνεύμα.Το να υπάρχει μια ισορροπία ύλης και πνεύματος είναι ότι καλύτερο και πιο ολοκληρομένο.
Για να δούμε!

@Γεια σου Φώτη!Τι καλύτερο από την πρόληψη!Βέβαια όχι μόνο σε επίπεδο εξέτασης αλλά και τρόπου ζωής,ψυχικής υγείας,διατροφής.
Να σου πω,δεν "βρικολάκιασε" ο Δημήτρης,αλλά δεν είναι ρυθμισμένη η ώρα στο μπλογκ μου!

delta είπε...

Τώρα είδα την ώρα του σχολίου ρε παιδιά.

Βρε λες να υπνοβατώ και να μη το ξέρω ;

(Φώτη την ώρα του δικού σου σχολίου την είδες; Αλλά βέβαια καπατάνιε. Βλέπουμε μόνο τι κάνουν οι άλλοι εεεε; Και ποτέ τα δικά μας καμώματα. Άλλα γράφεις στα ποιήματά σου όμως...)

Φώτης είπε...

Ωωωωχ!!!
Τώρα το βλέπω κι εγώ!
Μας έκανες άνω κάτω, Ειρήνη!
Ρύθμισε την ώρα, βρε κούκλα μου, γιατί θα νομίζει ο κόσμος ότι είμαστε οι άρχοντες της νύχτας και τα παιδιά του σκότους!!!

Φιλιά!

(Ώρα να απολογηθώ, φίλτατε!
Βιάστηκα να εξάγω συμπεράσματα!
Εκλιπαρώ τη συγγνώμη σας ή "I beg your pardon", που λέμε και στο χωριό μου!...)

ΑΝΘΗ είπε...

Ενημερωτική κι ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου!
Καλή σου μέρα!

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

@Γεια σου Ανθή μου, σε ευχαριστώ!

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Φίλοι μου, την έφτιαξα την ώρα!
Οπότε δεν θα σας περνούν για "βρυκόλακες"!
Και τους αντιπαθώ!!!καλά αυτή τη σειρά στον Αντένα το true blood πως την βλέπουν βραδιάτικα;

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Καλημέρα Ειρήνη!Πολύ αισιόδοξα νέα μας φέρνεις ..ελπίδα ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους.Δεν νομίζω να υπαρχει σπιτι που να μην έχει βιώσει αυτην την αρώστια.Να'σαι πάντα καλά!

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

@Γεια σου Πέλα μου!Μακάρι να εξαληφθούν όλες οι αρρώστιες να είναι όλος ο κόσμος καλά!