Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

"Ταμπέλες"

Αναρωτιέμαι πόσους ανθρώπους έχουμε περιφρονήσει , επειδή πιστεύουμε για διάφορους λόγους, ότι δεν αξίζουν την προσοχή μας και την αγάπη μας.
Στην προσπάθεια μας να εντάξουμε σε κατηγορίες τους ανθρώπους καταλήγουμε να μειώνουμε την αξία τους ή να τους αποκλείουμε από τη ζωή μας χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο απλά βάζοντας τους ταμπέλες που δεν έχουν καμία λογική βάση.
Αυτές οι ταμπέλες που είναι ριζωμένες μέσα μας χρόνια, μέσα από πεποιθήσεις και στερεότυπα που κυριαρχούν μέσα στο μυαλό μας, από φόβο και ανασφάλεια.
Έτσι λοιπόν βάζουμε κριτήρια όπως η ηλικία, η εμφάνιση, η κοινωνική θέση, η οικονομική κατάσταση, η εθνικότητα, η θρησκεία.
Οτιδήποτε είναι διαφορετικό από εμάς το απομακρύνουμε από τη ζωή μας.
Αν όμως ελευθερωθούμε από το φόβο και αφεθούμε στην αγάπη, θα δούμε ότι κάθε άνθρωπος κρύβει έναν θησαυρό μέσα του!
Και παρ όλες τις διαφορές μας, μπορούμε να πορευόμαστε στη ζωή μαζί. Αυτές οι διαφορές θα μας εξελίξουν ακόμη περισσότερο στην πορεία της ζωής μας.
Ας αναπτύξουμε μια αυτόνομη, ώριμη σκέψη να αξιολογήσουμε σωστά αυτούς τους ανθρώπους, ας αφήσουμε την καρδιά μας ελεύθερη…
Ξέρετε κάτι; Έτσι λειτουργούσα για χρόνια, όμως μέσα από την περιπέτεια υγείας μου είδα ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν χαρίσματα, έχουν αγάπη μέσα τους, αν κι εμείς έχουμε την ψυχή μας ανοιχτή, ελεύθερη από φόβους μπορούμε να το εισπράξουμε όλο αυτό.
Κι οι άνθρωποι που μου στάθηκαν περισσότερο όλο αυτόν τον καιρό, ήταν οι άνθρωποι που κάποτε είχα απορρίψει από τη ζωή μου βάζοντάς πολύ εύκολα μια ταμπέλα!

11 σχόλια:

ΑΝΘΗ είπε...

Καλημέρα, Ειρήνη!

Η ζωή διδάσκει και χωρίς να της το ζητήσεις, καλή μου!

Φώτης είπε...

Αυτές οι ταμπέλες είναι από τους κυριότερους λόγους που μας απομακρύνουν από τους συνανθρώπους μας.
Προκαταλήψεις, στερεότυπα και παγιωμένες πεποιθήσεις γίνονται τείχη, που μας αποξενώνουν και μας απομονώνουν σε έναν περιφραγμένο μικρόκοσμο στενών οριζόντων...

Κάνεις πολύ καλά που θίγεις τέτοια σημαντικά ζητήματα!

Καλό απόγευμα, κούκλα μου!

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

@Γεια σου Ανθή μου,έτσι είναι,όσο ζω μαθαίνω,ακόμα και ένα δυσκολο γεγονός έχει τις όμορφες πλευρές του!

@Γεια σου Φώτη μου,ότι γράφω είναι από εμπειρίες της ζωής μου.
Νιώθω πολύ όμορφα που ξεπέρασα όλα αυτά και ήρθα τόσο κοντά με τους ανθρώπους!Ελευθερώθηκα από το φόβο!

Pure Honesty είπε...

"Και παρ όλες τις διαφορές μας, μπορούμε να πορευόμαστε στη ζωή μαζί. Αυτές οι διαφορές θα μας εξελίξουν ακόμη περισσότερο στην πορεία της ζωής μας."
Πόσο δίκιο έχεις...

Καληνύχτα Ειρήνη μου!

Efi είπε...

Γειά σου Ειρήνη. Ειμαι καινούργια στην "παρέα"... αλλά είδα το ιστολόγιό σου και μου άρεσε κι έτσι αποφάσισα να το παρακολουθώ. Είναι ουσιαστικό και απέρριτο. Προς το παρόν διάβασα αυτό το κειμενάκι και έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί όντως είναι έτσι. Αλλά δεν το συνειδητοποιούμε. Ότι μαζί με το ξερό καίγεται και το χλωρό. Και μπορεί να κρατηθήκαμε μακριά απο πάμπολες εμπειρίες κι ανθρώπους στη ζωή μας απλά και μόνο γιατί οι πεποιθήσεις μας μας υπαγόρευαν να χωρίζουμε τα πρόβατα απ' τα ερήφια μας λέγοντας μας ποια είναι τα μεν και ποιά τα δε!
Όσο αντιμετωπίζουμε καθετί τόσο επιλεκτικά δεν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι.
Ωστόσο αυτού του είδους η συνειδητοποίηση, οποτεδήποτε και να γίνει, είναι πολύ σημαντική γιατί αλλάζει όλη μας τη στάση ζωής. Κι αυτό σημαίνει εξέλιξη.
Καλό βράδυ και νάσαι πάντα καλά.

Thalassenia είπε...

Έχεις δίκιο και καλά είναι να το αντιλαμβανόμαστε με φυσιολογικό τρόπο και όχι μέσα από περιπέτειες.
Ανοιχτό μυαλό σημαίνει ανοιχτή καρδιά.

Φιλιά θαλασσένια.

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

@Γεια σου Κέλλυ μου,σε πεθύμησα!Σε περιμένω στη Χαλκίδα όποτε θέλεις!

@Καλώς όρισες Ευθαλία!Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!Θα τα πούμε λοιπόν!

@Γεια σου Θαλασσένια μου,θα συμφωνήσω μαζί σου αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι,όπως και εγώ που μεγάλωσαν μέσα στο φόβο,σε όλα τα επίπεδα,ακόμα και για τον συνάνθρωπό τους.Αλλά πολλές φορές χρειάζεται να συμβούν γεγονότα για να ανακαλύψεις πράγματα.Χρειάζεται να περάσεις από το σκοτάδι για να βρεις το φως!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ας αναπτύξουμε μια αυτόνομη, ώριμη σκέψη να αξιολογήσουμε σωστά αυτούς τους ανθρώπους ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.ΑΣ ΜΗ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑΜΠΕΛΕΣ.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ.

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Γεια σου Σκρουτζάκο μου,καλό Σ/Κ να περνάς καλά!

fragoulinos είπε...

σαν να σημαδεψαμε (μπαμ και κατω) με την μια την ζωη μας μοιαζει.
την χωρεσαμε ολη σε μια εικονα και της ριξαμε κατι βρωμονερα για χρωματα.
ωρες ωρες ανοητα αστειοι ειμαστε.
και γω τι κανω; ψαχνω τα χναρια της ουτοπιας να βουτηξω μεσα της , να χαθω στον βυθο της , ν ανακαλυψω το υψος των αιθερων της...
μμμμ!!!αλλος ενας ανοητα αστειος..
ομως
δες
εκει που σβηνουν ελπιδες γεννιουντε αλλες κι εκει που ενας κοσμος πεθαινει και λες παει αυτο ηταν...τσουπ , ξεφυτρωνει ενας καινουριος φωτεινος και ολοδροσος..

εγραψες πολυ ομορφα...
να εισαι καλα..

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Καλημέρα fragoulino,καλώς ήρθες,σε ευχαριστώ πολύ!Απλά εκφράζω όσα νιώθω.Όπως και εσύ πολύ όμορφα είπες μέσα από το σχόλιο σου,κάτι πεθαίνει, κάτι καινούριο έρχεται στο φως.